fredag, oktober 26, 2007

Sven Otto Littorin fegar ur

Littorin förlitar sig på att svenskt näringsliv och LO ska fixa det som han inte vågar ta sig an. Visst, det är viktigt att det förs samtal om arbetsrätten mellan parterna på svensk arbetsmarknad. Men minst lika viktigt är det att den politiska debatten kommer igång. Jag tycker iofs inte att regeringen ska gå in och förändra arbetsrätten under innevarande mandatperiod, det vore ett svek mot väljarna, men man måste få upp frågan på agendan, det är en bra start.

Vad tycker egentligen alliansen om arbetsrätten? Vad tycker moderaterna om nuvarande regler? Vad tycker man om LAS? Vad tycker Littorin om turordningsreglerna? Borde inte varje arbetsgivare själv få avgöra vilka personer som ska få jobba på företaget? Är det viktigt med hög produktivitet i svenska företag eller är det bara sysselsättningspolitik som gäller för arbetsmarknadsministern? Har det en betydelse för Littorin om svenska företag är konkurrenskraftiga internationellt?

Littorin skjuter ifrån sig frågorna. Han tycker det är fel att politiker lägger sig i arbetsrätten. Okey, politiker ska förvisso inte lägga sig i avtalsförhandlingar mellan parterna, men politiker i sveriges riksdag ska självklart föra den debatt som gäller svensk lagstiftning. Det ligger inom Littorins ansvarsområde.

Lagen om anställningskydd kan inte revideras av svenskt näringsliv och LO. Parterna kan bara ge förslag och synpunkter. Det är Sven Otto Littorins uppgift att sköta lagstiftningsarbetet. Nu fegar han ur. Han blandar bort korten för väljarna och lämnar parterna ensamma åt sitt öde.

Det är Littorin som borde vara initiativtagare till dessa mycket viktiga samtal. Han borde driva frågan inom moderaterna och allianspartierna och dessutom hålla regelbundna samtal med parterna. Ska man kunna förbättra och modernisera de arbetsrättsliga reglerna måste man ta ett helhetsgrepp där alla parter får komma till tals och tycka till.

Littorins argument haltar. Han lutar sig emot att det idag är väldigt få konflikter mellan parterna på svensk arbetsmarknad och att parterna själva kan komma överens om turordningen på respektive företag. Det är förvisso sant. Men problemet är att företagen många gånger inte vågar driva vissa känsliga frågor som skulle gynna verksamheten med risk att hamna i svåra och kostsamma tvister i arbetsdomstolen. Att figurera i AD är verkligen ingen bra reklam för företaget. Det kan vara förödande.

Varför inte ändra på lagarna istället för att ständigt frångå dem? Att man så ofta förhandlar bort turordningsreglerna är ju ett tecken på att de inte fungerar. Eller?

Läs också:
Ingen ändring av arbetsrätten
Borg: "Värderingsskifte" på väg i Sverige
"Som ideologisk vakthund har Muf blivit irrelevant"
Reinfeldt inviger moderatstämma
Borg vill satsa på välfärd
Stort övertag för oppositionen

www.twingly.se

Inga kommentarer: