lördag, oktober 06, 2007

I spåren av rondellhunden

Lars Vilks är ute och rastar sin jycke. Hans rondellhund går och skvätter lite här och där. Hans avföring sprider en illaluktande stank som sträcker sig långt ut i världen och som förmodligen kommer att finnas kvar under lång tid.

Det värsta jag vet är hundägare som inte har med sig bajspåsar och kan plocka upp skiten efter sina egna jyckar. Det är oansvarigt och respektlöst.

"Lars Vilks, som har polisbeskydd efter uppståndelsen kring hans teckning, tar den nya videon med ro. Han säger att den ”kan vara spännande att ha med i konstprojektet”, skriver SvD.

Det är viktigt med åsiktfrihet och yttrandefrihet. Men om man ska provocera och kränka så bör det finnas ett viktigt syfte. Man bör noga avväga nyttan med ett kränkande utspel mot de konsekvenser det kan föra med sig. Jag menar att Lars Wilks slår in öppna dörrar eftersom det redan råder yttrandefrihet i sverige. Vad vinner han på att provocera fram hatiska känslor?

Det som retar mig mest är hans nonchalanta attityd i frågan. Är det här ett bra sätt att få kristna och muslimer att närma sig varandra?

Pingat på http://www.twingly.se/

13 kommentarer:

Anonym sa...

Bra blogg. Personligen skulle jag vilja köra upp Lars Wilks 60-tals brillor i hans obildade arsel. Svenska journalister och konstnärer är ju de mest oskickliga som finns. Dessa onyanserade konstnärer tycker och tänker precis som varandra och springer omkring där i sina mångmiljonlägenheter på Södermalm med sina likartade kläder från myrorna. Precis som alla andra. I brist på konstnärlig förmåga måste de ju hitta på något annat.

Anonym sa...

"Det är viktigt med åsiktfrihet och yttrandefrihet. Men om man ska provocera och kränka så bör det finnas ett viktigt syfte."

Det finns ett mycket viktigt syfte, nämligen att kritisera islam. Islam för INGENTING gott med sig. Nämn gärna EN bra egenskap hos islam som gagnar Sverige. Det finns ingen sådan. Islam är förtryckets ansikte i dagens värld. Förtrycket av oskyldiga men indoktrinerade stackars människor som plågas av Allah, tror de. I själva verket plågar de sig själva, ibland till döds. Vill vi ha denna plåga här? Jag vill det inte, var så säker. Islams blotta existens är en mycket bra anledning att rita fåniga karikatyrer av pajasen Muhammed, som står bakom allt detta vansinne. Att sedan reaktionerna blir som de blir visar bara att det var en mycket välriktad och rättfärdig kritik.
Våga ta avstånd från fundamentalistiska hat-religioner! Vi får ta avstånd från nazism och kommunism, så varför får vi inte håna och häckla islam, som i många fall är VÄRRE?

Peppe sa...

Ja, det värsta är att de har en sån jävla makt. Media har idag nästan större makt än våra folkvalda politiker och vi andra bara svansar med som om det regnar.

Föresten, kul att du gillar bloggen. Tack, såna kommentarer är jag inte bortskämd med :)

Anders sa...

Yttrandefrihet är som kondition. Måste montioneras frekvent för att upprätthållas. Att angripa i yttrandefrihetens namn för att häckla auktoritära och imperialistiska rörelser är alltid rätt. Som jämförelse finns det säkert nazister som kokar av ilska över respektlösheten där Hitler "dansar" til "Lambeth Walk". Är det så värst synd om de förvirrade stackarna av det skälet?
Personligen är jag ytterst misstänksam mot idioter som tror på nån gud så att det påverkar deras val. Ännu mindre skall ett rationellt samhälle fästa vikt vid deras åsikter mer än folk som tro på älvor och tomtar.

Peppe sa...

Birger Jarl: Det står väl alla fritt fram att kritisera olika religioner. Men personligen tycker jag att alla människor har rätt till sin egen tro. Jag lägger mig inte i vad folk tror på och så vitt jag vet så har vi väl religionsfrihet i sverige?

Därmed inte sagt att jag stödjer de extrema avarterna, som förtrycker människor, som egentligen finns inom de flesta religioner .

Frågan är väl på vilket sätt man kan bekämpa avarterna inom både islam och kristendomen? Är det genom att förneka, bespotta och kränka en hel religion?

Om det har vi tydligen olika uppfattning.

Anonym sa...

"Frågan är väl på vilket sätt man kan bekämpa avarterna inom både islam och kristendomen?"

Lämpligen genom att ifrågasätta dem. Om det sker genom satir eller debatt spelar inte så stor roll, men det bör utmynna i just debatt förr eller senare. Tyvärr fungerar det inte att debattera med folk som anser att alla andra har fel och att man som ickemuslim inte är värd något. Tyvärr ligger det i islams natur. Det står uttryckligen i koranen att avfällingar och icketrogna skall dö.

Jag tycker liksom du att man ska få tro och tycka precis vad man vill. Men det är skillnad på att kräva och att tycka, eller hur? Just nu börjar det bli lite väl mycket obehagliga krav.

Det är som vanligt; mångkultur är mer eller mindre utopisk. Det ser jättebra ut på pappret, men faktum är att vi bara är människor, och har vi för olika uppfattning om saker så kan vi inte komma överens. Om ena parten dessutom använder sig av hot och våld så blir det inte bättre.
Jag säger inte att alla muslimer är knäppa, men det är nog vanligare än vad media och politiker vill påskina.

Peppe sa...

Birger Jarl: Det är sant, det är skillnad på att kräva och att tycka och jag tycker liksom du att det börjar bli obehagligt när man använder sig av hot om våld för att ändra på våra grundläggande demokratiska principer.

Men du skriver: "Tyvärr fungerar det inte att debattera med folk som anser att alla andra har fel och att man som ickemuslim inte är värd något"

Min fråga till dig är om du inte kastar sten i glashus när du skriver så? Du är väl inte heller så välvilligt inställd att diskutera med just dem? Du är väl mer angelägen om att få bort dem och deras stolligheter? Eller anser du att de har något värde?

Om man ska lyckas att försonas med sin värste fiende så måste man börja med att visa en gnutta respekt för honom eller henne även om man har fullständigt olika uppfattning i sakfrågan. Att starta en försoningsprocess med en kränkning är inte en metod som jag anser vara speciellt effektiv.

Anonym sa...

Muslimerna strömmade till Sverige och till andra länder för att påtvinga islam på befolkningen. Det är dags att säga NEJ till de fanatikerna och deportera samtliga muslimer tillbaka till sina medeltidsenliga hemländer. Sverige har ingenting att göra med islam och Allah och muslimerna hör inte hemma i Sverige! Bevara svenskheten och befria Kungariket Sverige av muslimska terroristerna.

Migrapolis sa...

Vilket märkligt språkbruk man har på SVD ”påstådda al-Qaida-anhängare” och ”några som kallar sig anhängarna av al-Qaida i Sverige”. Man får intrycket av att man vill släta över de ”svenska” terroristernas verksamhet. Det bekräftas också var man står när man skriver om ”en dikt som hyllar profeten Muhammed”, det är enbart islamofiler och muslimer som kallar Muhammed för ”profeten Muhammed”. Alla andra brukar nog tänka på Muhammed som ”muslimernas så kallade profet Muhammed”.

🐰 sa...

"Jag menar att Lars Wilks slår in öppna dörrar eftersom det redan råder yttrandefrihet i sverige. Vad vinner han på att provocera fram dessa hatiska känslor?"
En bra idé när man kritiserar någon kan ju vara att 1) lära sig stava hans namn & 2) läsa hur han själv motiverat sitt agerande. Vilks.net kan då vara lämpligt att besöka. Då kan man kanske slippa betraktas som en oförståndig ignoramus.

"Det som retar mig mest är hans nonchalanta attityd i frågan. Är det här ett bra sätt att få kristna och muslimer att närma sig varandra?"
Vad kristna och muslimer gör med varandra struntar nog Lars Vilks i. I Sverige är 76 % ateister (Eurostat), och det är relationen dessa (särskilt konstvärlden) samt den sekulära staten och muslimerna emellan som är den relevanta.

Peppe sa...

brtkrbzhnv: Var det rätt stavat?

Du skiver: "Vad kristna och muslimer gör med varandra struntar nog Lars Vilks i"

Åh, va!?! jasså, vilken överraskning ;)

Det är just det som är problemet med Lars (v)vilks, att han inte bryr sig om vad som händer runt omkring honom, att han inte plockar upp bajset efter sin egen hund.

Huruvida jag kommer att betraktas som oförståndig eller inte är upp till andra att bedömma. Dessutom har man så vitt jag vet yttrandefrihet även om man är oförståndig. Det finns "några" exempel på det, hehe ;)

Anonym sa...

"Min fråga till dig är om du inte kastar sten i glashus när du skriver så? Du är väl inte heller så välvilligt inställd att diskutera med just dem?"

Jodå, diskussion är jag alltid öppen för. Nu är det emellertid inte diskussion det handlar om, utan hot, medeltida besvärjelser och krav om att vi ska inskränka vår yttrandefrihet. Den som tycker det kan fara åt helvete anser jag. Ingen har tvingat hit muslimerna, så varför ska vi ändra på oss efter deras vansinniga tro? För vår välvilja får vi bara skit tillbaka.

"Du är väl mer angelägen om att få bort dem och deras stolligheter? Eller anser du att de har något värde?"

Det är stolligheterna jag vill ha bort. De är lika mycket människor som jag, men grundlurade. Jag må kanske också vara lurad, men jag skadar inte andra människor. Jag låter inte mina åsikter och min tro inkräkta på andras privatliv. Jag tänker inte indoktrinera mina eventuella barn, äga min fru eller tvinga mina släktingar till saker som jag "tror". De får göra bäst fan de vill, och det bör muslimerna också låta folk göra.

"Om man ska lyckas att försonas med sin värste fiende så måste man börja med att visa en gnutta respekt för honom eller henne även om man har fullständigt olika uppfattning i sakfrågan. Att starta en försoningsprocess med en kränkning är inte en metod som jag anser vara speciellt effektiv."

Ha! Det stadiet är för länge sedan passerat. När vi släpper in hundratusentals "stackars" människor till vårt land så visar vi respekt. Vi öppnar våra armar och hjälper dem, tror vi. Men vad tjänar vi själva på det? Inte ett piss. Jag har inte sett NÅGOT positivt som islam har gjort med Sverige. Däremot har jag sett massor av negativa sidor.
Varför dessa skygglappar? Hade du bemött nazister med samma "respekt"? Om inte; varför inte? De är också öppet hatiska mot vissa folkgrupper, vilket även gäller muslimerna. Vakna! Det här är ingen jävla övning.

Debatt och diskussion är mycket nyttigt, och jag tycker att det är bra att du säger det du säger, så att jag och andra får någon att käfta mot. Käftar man mot muslimerna så blir man väl hotad däremot.

Trevlig helg.

Anonym sa...

Ja, det är ett bra sätt att få kristna och muslimer (och vanliga sunda människor som inte tror på tomtar och troll med för den delen) att närma sig varandra. Jag vill nog påstå att det är det enda fungerande sättet. Skräm fram fundamentalisterna i ljuset och, visa att de inte har någon plats i ett modernt samhälle.

Med fundamentalisterna bortschasade kvarblir de sekulära och hyfsat sansade människorna, som begriper att man får acceptera att alla kanske inte gillar den ideologi man själv tillhör. Att folk har rätt att uttrycka sig nedsättande och kränkande om andra ideologier, oavsett om det gäller socialism, kristendom, liberalism, nazism... eller islam.


Och vad är ditt alternativ, Peppe? Att tassa på tå för att inte göra något som upprör extremisterna. Förr eller senare måste vi välja sida, sekulär humanism eller fundamentalistisk islam. Antingen gör vi det nu, när Muhammedteckningar står mot sårade muslimers känslor, eller så gör vi det när vårat västerländksa rättssamhälle står mot sharialag.

Fundamentalisterna kommer bli lika förbannade oavsett om vi går emot dem nu eller om vi skjuter upp det till imorgon.