torsdag, oktober 25, 2007

Jag har blivit en impopulär chef

Det råder en minst sagt olustig stämning på jobbet nu för tiden. Vissa personer hälsar knappt längre. Den här veckan har jag genomfört en del obekväma samtal. Det är aldrig roligt att berätta för personalen att man är missnöjd. Anledningen till att det blivit så infekterat är förmodligen att vi väntat för länge med att påtala problemen vilket inneburit att vissa sämre beteenden har blivit måttstock för fler och fler. Det kom nog helt enkelt som en chock för de "drabbade" när det väl blev av.

Det handlar om att respektera arbetstiderna. Under året har situationen blivit sämre och sämre. Det började med att ett fåtal personer slarvade riktigt ordentligt. Sedan följde andra personer efter de värsta syndabockarna. Cirkusen var i igång. Man smittas av varandra. Man legitimerar sina egna olater med att det finns personer som är värre än en själv.

Problemen består i att vissa inte kommer i tid på mornarna, man såsar från matraster, man går för tidigt till kafferaster, det är en förfärlig trafik till och från rökrummet på ordinarie arbetstid etc.

Vi tog med anledning av detta upp problemen på ett ordinarie personalmöte. Lugnt och sakligt vädjade vi till de anställda att försöka respektera tiderna bättre. Därefter hade jag enskilda samtal med de värsta busarna, gav skriftlig erinran och gjorde klart exakt vad som gäller och att vi inte accepterar den typen av beteende. Vi hoppas och tror på en bättring, men om så inte sker kommer vi att kalla till förhandling om uppsägning.

Sägas bör att de flesta i personalen faktiskt länge har väntat på att ledningen ska ta detta initiativ. Det är trots allt så att merparten vill prestera bra resultat och irriterar sig hemskt mycket på att vissa sk arbetskompisar går omkring och maskar. Det innebär ju att de skötsamma får jobba desto mer.

Tanken är att vi inom kort ska följa upp dessa samtal med "motivationsmöten" på respektive avdelning. Syftet är att hitta förslag på förbättringsområden. Vad tycker personalen kan förbättras? Vad tycker arbetsledningen kan förbättras? Hur kan vi förbättra produktiviteten? Fungerar nuvarande organisation på ett effektivt sätt? Visar ledningen för lite uppskattning? Är råvaran för dålig? Vilka frekventa driftsstopp finns på maskinerna? Har vi tillräcklig fokus på arbetsmiljön? Trivs folk på jobbet? Hur ska vi tillsammans skapa en trivsam arbetsmiljö? Vad behöver åtgärdas? Det är några av de frågor vi önskar få svar på.

Jag hoppas hur som helst att vi snart kan komma tillbaks till den goda stämning vi hade tidigare. Om jag blir en populärare chef vet jag inte? Det återstår att se :)

Inga kommentarer: