söndag, september 30, 2007

Kronisk smärta

Går det att bli fri från kronisk smärta? Sjukgymnasten Linus Johansson, som var hos Tilde de Paula i tv4 nyhetsmorgon söndag, påstår det. Han blev nermejlad av personer som var rosenrasande när han sa att man kan bli befriad från kronisk smärta om man verkligen vill. Han menade att även om själva smärtan sitter i kroppen så är det hur man tänker och känner som är avgörande för en bra rehabliliterng. Man måste se det långsiktigt och ställa in sig på en betendeförändring, ändra de vardagliga rutinerna för att kunna bli fri från smärtan.

Detta tycker man ju borde vara något positivt och hoppingivande för personer med kronisk smärta, men icke, det var inte populärt.

Kronisk smärta, är det en bra benämning?

Har man av läkaren fått stämplat i pannan att smärtan är kronisk så betyder det ju per definition att det inte går att bli fri från den, vilket givetvis gör det förvillande när någon kommer och säger raka motsatsen, speciellt en ung kille som "bara" är sjukgymnast till professionen.

Googlade runt lite på nätet om kronisk smärta. Tydligen är det så att forskare mer och mer övergår från att använda begreppet kronisk smärta, till att istället använda begreppet långvarig smärta. Detta på grund av att kronisk smärta antyder att den är konstant och obotlig, vilket oftast inte är fallet.

1 kommentar:

karro sa...

Jag skulle vilja påstå att sjukgymnaster har mer kompetens gällande rörelse/stödjeorgan än läkare. Givetvis finns det variationer. Men sjukgymnaster har mer av "hands on" i deras utbildning.