lördag, november 10, 2007

Mona Sahlin ska kanske skönhetsopereras

- "Det krävs mod" sa Mona Sahlin då hon inledde de sk framtidsdagarna med att tala om vikten av förnyad politik.
- "Det krävs mod att ompröva politiken. Det krävs mod att pröva om argumenten håller. Vi vinner inte valet 2010 på samma politik som vi förlorade valet 2006 på.", fortsätter Sahlin.

Det låter ju faktiskt ganska bra. Kanske är Sahlin ärlig med sina avsikter trots allt. Kanske är hon på väg att förändra sossarnas politik i grunden?

Kan hon forma en politik som tar tag i jobbfrågan på allvar, som underlättar för entreprenörskap och som motverkar utanförskap? Ingen hade blivit gladare än jag om så blev fallet.

Dock blir jag en aning förvirrad över de olika budskap som sossarna för fram. Sahlins politiska förändringsvilja syns väldigt dåligt i socialdemokraternas egen valanalys. Där pratar man mer om att väljarna inte riktigt förstod vilken bra politik sossarna fört fram till valet 2006. Den ända självkritik man kan spåra handlar mer om retorik, inte politik.

På socialdemokraternas hemsida kan man läsa deras egen valanalys:

- "Den viktigaste förklaringen till valnederlaget är att väljarnas tilltro till vår förmåga att klara sysselsättningen sviktade.

- En grundpelare i den svenska modellen är socialförsäkringar som omfattar alla. Det ger trygghet i förändring. Vi såg att detta hotades av de borgerliga partierna, men vi konstaterar i valanalysgruppen att för mycket av vår argumentation handlade om detta. Det blev en obalans i vårt budskap.

- Vi pratade för lite om hur framtidens jobb skulle skapas. Vi borde ha argumenterat tydligare för den fulla sysselsättningen och mer kraftfulla åtgärder skulle ha satts in tidigare för att få ner den öppna arbetslösheten.

- Vi var också alltför stolta över det vi hade uträttat och för lite bekymrade över problem och orättvisor. Samhällskritiken kom i skymundan".


Jag vet inte vad ni kan utläsa av detta, men visst handlar det väldigt mycket om hur man pratade under valrörelsen, hur argumentationen fördes, hur budskapet presenterades för väljarna och hur väljarna uppfattade budskapet. Jag har svårt att se någon större självkritik när det gäller själva politiken.

Mona, vad är det egentligen du vill? Är det retoriken eller politiken du vill förändra? Är det en skönhetsopererad Mona i snyggare förpackning vi kommer att få se, eller är det en ny fräsch socialdemokratisk politik som ger väljarna ett seriöst alternativ i valet 2010?

Läs också:
Sahlin vill ha fria händer
Tilltron till Reinfeldt minskar
S förtroenderåd bakom tidigare betyg
Partiet hör inte på när Sahlin lyssnar
Dubbelmoralen i demagogernas värld
Svenskar fuskar för 10 miljarder
Risk att Sahlins auktoritet gröps ur

www.twingly.se

Inga kommentarer: