lördag, november 24, 2007

Jag ska börja dokumentera min vikt öppet

Jag kom på en ide. Kanske kan jag få mer motivation att gå ner i vikt om jag dokumenterar min vikt regelbundet. Då får jag större fokus och på det sättet kanske lyckas bättre än jag gjort tidigare.

Ni som läser denna blogg får hemskt gärna stöta in med tips och kommentarer som kan inspirera mig och andra människor i samma situation.

Jag börjar nu. Återkommer snart med statistik på min viktkurva.

Så mycket väger jag >>>

9 kommentarer:

Mary X Jensen sa...

Peppe strongt gjort.

Här får du ett tips. Sätt igång och suggerera dig själv och tänk på vad äckligt allting är som du sätter i dig. Hur mycket glutamat det finns i all färdigmat. Kolla in snutten av filmen Super Size Me här: http://freedocumentaries.org/film.php?id=98

Läs Morgan Spurlocks böcker om Mc Donalds och andra liknande om Snabbmat. Det finns en som heter Snabbmatslandet också. Efter en tid med den litteraturen kommer du att köpa juste mat automatiskt för du vill inte stoppa i dig det andra. Alla transfetter och annat äckel får dig att må illa när du passerar snabbmatsrestaurangerna.

Detta är en bra början och inte så himla jobbigt... Good Luck

Peppe sa...

Tack Mary,

ooooaw... vad äckligt det såg ut när han spydde. Men själva hamburgaren såg rätt så god ut i sig *ler*. Nä skämt o sido, det var väldigt äcklande faktiskt.

Har du nån bra och äcklig film om pizza också? Det är jag nämligen sjukt svag för.

Mitt stora bekymmer är att jag inte äter regelbundet, även om pizzaätandet också till viss del känns bekymrande. Under veckorna äter jag oftast bara en gång per dag, ingen frukost och ingen lunch. Först efter jobbet, vid 17-tiden, äter jag middag, men den kan ofta få vänta till ca 20-21-tiden, det är inte ovanligt.

Jag äter alltså (oftast) inte speciellt mycket eller fel mat utan vid fel tider och på tok för sällan. Jag har stora problem med rutiner, har ingen naturlig mat- och sovklocka. Kroppen ställer in sig på svält och förbränningen blir urusel. Eftersom kroppen bara får mat en gång om dagen så gäller det att hushålla istället för att förbränna.

Men ingen regel utan undantag. På helgerna äter jag två gånger per dag. Alltid frukost vid nio-tiden och sedan middag fram vid 17-tiden.

Jag har gått upp och ner i vikt sedan jag slutade med fotbollen för ca 10 år sedan. Jag vet hur jag ska göra för att gå ned i vikt, men jag kan inte hålla vikten i längden. Om jag väl bestämmer mig så har jag sällan några problem med att gå ner ca 10-20 kg ganska snabbt. Det jag gör när jag går ner i vikt är att börja sköta mattiderna. Jag äter då totalt sett mycket mer, men framför allt fler gånger och något mindre varje gång.

Hade jag bara lärt mig att "stå ut" med att äta regelbundet under lång tid (inte bara några månader) så hade saken varit löst, men det har jag inte klarat hittills.

När jag berättar detta för folk idiotförklarar de mig nästan. De tycker givetvis att jag har angenäma problem som kan gå ner i vikt genom att äta mer. Det är få förunnat ;)

Mary X Jensen sa...

Jag har faktiskt samma problem som du. När jag äter regelbundet kan jag äta vad som helst. Det talas väldigt lite om detta egentligen. Det handlar mst om att man ska räkna kalorier på allting. När man egentligen behöver äta mer regelbundet.

På senare tid har jag börjat med smör på mackorna, nåväl Bregott, för det hade jag inget fett. Jag äter gräddsås ibland och en macka innan jag går och lägger mig då sover jag bättre också.

På det hela har jag bojkottat alla "lowfat" och Lowcalorie"-grejor och äter riktig mat. (inte korv och såna grejor jag gillar inte det). Det har gett resultat. Så från att ha varit hälsofreak till att vara helt hushållsnormal har gjort att jag mår bättre.

Anonym sa...

Hej igen!

Glömde ju att tillägga följande.
Vill du ha hjälp att ändra din matsedel?

Förslag till frukost
2 mörka färdigskivade fullkornsbröd med mycket
tomater och paprika. Brödet är ca 70 kalorier, tomaterna 0 och papriken ca 40. 2 skivor rökt skinka och the med mini- eller lätmöjlk

Köp massar av Ramlösa, Loka etc.
Gärna i småflaskor. Då ser man lättare hur mycket man druckit.

Mellanmål - apelsin - det tar längre tid att skala och då är man sysselsatt en stund.

Lunch på jobbet - weight watchers förpackningar är oslagbara om man inte hinner att laga mat. Andra förpackningar kan innehålla mycket mer fett än man tror.

Mellanmål - frukt, skalade morötter etc

Snabb och enkel fisk - filéer i en ungfast form med salt och vitpeppar, mycket dill, lätt cremefraich ovanpå och lite grand (2 msk eller liknande) av en 17% lätt lagrad ost strös ovanpå. Konserverade räkor och ev dill. Fullkornspasta eller andra fullkorsnprodukter är bättre i ingångsfasen än potatis.

Kvällsmat - drick massor, massor, massor

Stegräknare är en kanonbra sak att investera i. Man tävlar med sig själv.

Lycka till igen
Elisabet

Peppe sa...

Faster Elisabeth (för det är väl du?)

åh, vad jag skäms! Har inte lyckats komma igång att äta på jobbet idag heller. Det är bedrövligt. Men jag måste fortsätta att redovisa mina matvanor öppet även när det går dåligt, annars är jag ju inte konsekvent. Vi får se hur länge jag orkar.

Jättebra tips har du, men jag tror att jag kommer att börja med att börja lite lugnt och kanske äta en snabblunch på jobbet. Tror inte jag klarar allt på en gång. Det låter kanske knäppt. Men jag är lite knäpp ;)

Det gäller att inte ge upp hoppet iallafall. Spottar man på en sten tillräckligt länge så blir den nog blöt till slut :)

Jag tänker inte ge upp hoppet iallafall... och era tips kommer snart att förverkligas. Det är min absoluta ambition.

Peppe sa...

Mary:

Vad härligt att det är någon som har samma problem som jag så man slipper känna sig så ensam. Ja, det talas tyvärr väldigt sällan om "vikten" att äta ofta och regelbundet. Jag tror det hade varit många som hade behövt lite tips och råd kring just det. Däremot så skrivs det spaltmeter om olika bantningsmetoder där man tvingas tänka på fett, socker och gymnastiska övningar som ingen människa orkar med. Det är ju iofs inget fel, men det är inte det som r problemet för mig... tror jag?

Det svåra med att gå ner i vikt är att ändra sitt beteende, ändra på gamla invanda rutiner och olater. Det låter kanske konstigt, men det sitter i huvudet. Jag känner att jag inte har tillräcklig motivation för att i grunden ändra mitt beteende. Ärligt talat vet jag heller inte vad som behövs för att påverka mig till det. Trots att jag vet att jag på sikt löper mycket stor risk att få sjukdomar pga min kraftiga övervikt, så kan jag ändå inte förmå bryta mina dåliga ovanor.

Det är bra, Mary! Fortsätt bojkotta "lowfat" och Lowcalorie"-grejor men ät regelbundet. Det viktigaste är att du mår bra. Jag tror det är metoden för mig också.

Mary X Jensen sa...

Peppe!

Här får du tips på en bra bok - jag tror att den är bra. För den handlar om just det där att jobba med sina känslor och sitt ränkande kring mat.

http://www.bokus.com/b/9789144047782.html?pt=search_result

Anonym sa...

Lägg upp erat bästa julrim i kommentarerna och en hemlig julklapp kommer utdelas. Tävlingen avgörs den 20 dec. Mvh Anna
www.viktkoll.wordpress.com

John sa...

Starkt gjort av dig peppe. Jag tycker det är hur bra som helst att dokumentera ens viktminskning, man blir en inspiration för annat folk också! Jag ville gå ner i vikt snabbt en gång, men det gick inte bra på ensam hand.

Jag startade en blogg, och kommentarerna som folk lämnade värmde verkligen. Lycka till!