lördag, november 03, 2007

Ge människan en andra chans

Politiker beter sig väl som folk gör mest. Någon skillnad på moderater och andra partiföreträdare är det nog inte. Själv känner jag många som någon gång anlitat svart arbetskraft eller struntat i att betala skatt på pengar man fått när man hjälpt en kompis.

Vad är det för politiker vi vill ha?

Själv vill jag ha politiker som är som oss andra. Vanliga människor av kött och blod. Vanliga människor med fel och brister. Vanliga människor som någon gång blivit för berusade på krogen, som hånglat med fel personer, som kanske till och med anlitat svart arbetskraft. Helt enkelt ett tvärsnitt av svenska folket i allmänhet.

Ska jag avstå från att bli politiker pga att jag begått "felaktigheter" någon gång i mitt liv?

Ska man hoppa på politiker så ska det vara för den politik de bedriver och inte för vad de gör på det privata planet. Det har inte jag med att göra. Det har inte du med att göra. Skvallerpressen har fått oss precis dit de vill. Vi fokuserar på helt fel saker. Vi vältrar oss i skvallerpressens sensationsrubriker om privata och personliga tillkortakommanden istället för att koncentrera oss på de konsekvenser politiken medför.

Jag tycker vi ska ha en mer förlåtande attityd mot de personer som begår felaktigheter. Ge människan en andra chans. Det gör också att vi vågar erkänna personliga brister, får upp dem till ytan så att vi förhoppningsvis kan lära oss något av dem.

Avvikelsehanteringens ABC har lärt mig att du inte ska skälla på den person som gjort fel för då får du aldrig reda på de verkliga felorsakerna och kan därmed heller inte identifiera de bäst fungerande åtgärderna.

Läs också:
Ingen bra start!
Ny moral inte bara i politiken
Sluta jaga borgerliga politiker, journalister!
Clase utreds för skattebrott
"Statsministern fallerar i rekryteringsfrågorna"
Regering i gungning

www.twingly.se

8 kommentarer:

Anonym sa...

VARFÖR SKALL MAN GE DESSA PERSONER EN ANDRA CHANS, NÄR DENNA REGERING GJORT DET DIREKT BROTTLIGT OM NÅGON LÄMNAR (AV MISSTAG SOM DU SÄGER) FEL UPGIFTER TILL FÖRSÄKRINGSKASSAN??

ELLER ÄR DET BARA RIKA MODERATER SOM SKALL FÅ EN ANDRA CHANS?

FUSK ÄR FUSK. NÅGOT SOM MODERATERNA STOD FÖR I VALRÖRELSEN. DÅ FÅR DE OCKSÅ STÅ FÖR DEN UPPENBARA KULTUR AV SKATTEFUSK SOM FINNS HOS DETTA PARTI.

Anonym sa...

Visst ska de få en andra chans om de bara lät bli att försöka framstå som så oerhört mycket mer moraliska och rättskaffens än alla arbetslösa som naturligtvis är lata fuskare hela högen,i moderaternas ögon.

Peppe sa...

Anonym: Om jag vänder på frågan - varför ska politiker inte kunna få en andra chans?

När du uppger felaktiga uppgifter till Försäkringskassan blir du ju inte avstängd därifrån för all framtid utan du får även fortsättningsvis berättigad esättning efter det att felen rättats till. Du får en andra chans. Du får sannolikt flera chanser. Varför ska inte moderater kunna behandlas på samma sätt?

Om man rättar till sina misstag och sedan lovar att sköta sig klanderfritt - då tycker jag faktiskt att man ska få en andra chans. Tycker inte du det?

Peppe sa...

neurotica: Vem har sagt att alla arbetslösa är lata fuskare?

Anonym sa...

Peppe, skillnaden är att det numera är straffbart med fängelse att "fuska" med försäkringarna. Men ministrar eller statssekreterare får sitta kvar på sina poster eller om de avgår så gör moderatregeringen det hittills enda undantaget för ersättningsreglerna efter egen avgång som gjorts sedan reglerna ändrades och ser till att en av deras egna får två miljoner i ersättningar efter sin avgång. Det nya Moralistpartiet lever inte som de lär. Allt det som nu sker är välförtjänt. Höga hästar har höga fallhöjder!

Moderaterna har på alla sätt utom så direkt som "arbetslösa är lata fuskare" påstått att så är fallet. De har också tydligt antytt att majoriteten av långtidssjuka och förtidspensionärer är fuskare.

Deras smutsiga språkbruk om, och attityder till, de svaga i samhället slår nu tillbaka på dem själva, och de slår ut med händerna frågande, är detta verkligen så allvarligt. Så handlar bara de aningslösa, de som saknar all självinsikt, och som uppenbarligen är besjälade av sin rätt till egna regler.

Som tur är finns det Moderater som ser sambandet och hyckleriet. Nedanstående text från Expressen (http://www.expressen.se/nyheter/1.910513/det-ar-for-mycket-nu): "Ove Andersson, ledare för moderaterna i Bohuslän, tycker att det är tur för partiet att det är nästan tre år till nästa val.
– Det är klart att man känner oro för att vi ska tappa våra nya väljare som vi fick i valet 2006. Och även de gamla. Om man ska stå upp mot fusk får man inte fuska själv, säger han."

Peppe sa...

anonym: Måhända är det straffbart att fuska med trygghetsförsäkringarna men du lär knappast få skaka galler om du råkat lämna fel uppgifter till Försäkringskassan. Jag tycker din jämförelse haltar något. Att fuska med skatten är också straffbart men precis som med allt fusk så dömer man inte till fängelse när det gäller fusk med mindre summor.

Vad gäller avgångsvederlag är jag helt på din linje. Jag tycker inte politiker ska ha bättre avgångsvederlag än "vanliga" människor, framför allt inte om de misskött sitt arbete. MEN jag tycker hur som helst att man kan ge alla människor en andra chans, även de som fuskat med försäkringskassan.

Fortsätter däremot personen att missköta sitt jobb eller fuska på samma sätt så ska hon givetvis få kännbart straff och lämna sin befattning.

Jag tycker du använder stora överdrifter när du påstår att moderater i allmänhet skulle tycka att alla arbetslösa, långtidssjuka och förtidspensionärer är fuskare. Givetvis finns det klantiga moderater som uttalar sig ovanligt klumpigt i frågan, men jag är övertygad om att de allra flesta moderater inser att den absoluta majoriteten av de sjuka och arbetslösa inte är några myglare, utan tvärtom inget hellre vill än att få en möjlighet till arbete.

Det är därför alliansregeringen formar en politik som vänder sig till de som står utanför arbetslivet genom att skapa förutsättningar för fler jobb och genom ökade resurser till rehabilitering av sjuka så de någon gång förhoppningsvis kan komma tillbaks till ett arbete och en egen inkomst.

Anonym sa...

Om de verkligen ville göra något för rehabilitering (där det är möjligt!) så skulle de ge varje långtidssjuk och förtidspensionär en representant (en advokat i dess sannaste betydelse, att försvara och tala för) som kunde hjälpa dessa personer i deras kontakter med sjukvård försäkringskassa och myndigheter. Det är en snårig djungel att navigera, något som många sjuka inte har kraft att göra. Dessa representanter skulle vara oberoende av myndigheter, ha tystnadsplikt, och hjälpa personer med vilka rehab, sjukvårds eller andra möjligheter som finns, för att skynda på återhämtningen då detta är möjligt.

Peppe sa...

Håller med till 100%. Det var ett bra förslag som jag tror skulle hjälpa många människor som idag bemöts på ett minst sagt nonchalant och respektlöst sätt i kontakten med sjukvård och myndighetspersoner.

Väldigt många människor vittnar om precis detta. Hur svårt det är att få tala med rätt personer. Hur man slussas hit och dit utan någon som helst logik. Hur alla skjuter ifrån sig ansvaret och skyller på andra. Det är helt enkelt hopplöst att få vettiga besked.

Förutom att kämpa med sin egen värk får man lägga massor med energi på onödigt krångel som tar bort fokus från den egna rehabiliteringen.

Det är som någon sa... man måste vara frisk för att orka med att vara sjuk.