fredag, augusti 10, 2007

Det är upp till fackets goda vilja

Några tankar kring Centerns senaste utspel om arbetsrätten och kollektivavtalen.

De flesta seriösa arbetsgivare har för länge sedan insett fördelarna med kollektivavtal. MEN om arbetstagarna inte är intresserade av att vara med i facket kan man ju inte tvinga dem. Givetvis kan arbetsgivaren försöka "sälja in", men det är ju framförallt facket själva som ska försöka värva medlemmar till sin förening.

Facket har alldeles för stor makt idag. Jag hoppas, liksom många andra, att både reglerna för kollektivavtal och arbetsrätten kommer att ses över under mandatperioden. Arbetsrätten behöver moderniseras och förbättras. Förutsättningarna har drastiskt förändrats sedan arbetsrätten etablerades. Jag VET att det finns massa förändringar man kan göra som skulle innebära stora mervärden för både de anställda och arbetsgivarna. Låt oss titta på det gemensamt… utan några förutfattade meningar och utan partiglasögon.

Som tur är så är de flesta fackförbund smidiga och kan bortse från de regler som egentligen gäller. I nio fall av tio så döper man om en uppsägning pga personliga skäl till arbetsbrist eller något annat passande för att den uppsagde ska få a-kassa. Detta är det facket själva som tar initiativ till. Vad jag vill säga med det är att facket förmodligen också tycker att nuvarande regler är helt uppåt väggarna eftersom de själva vill frångå dem. Jag måste väl tycka att det är bra att det hela löser sig i en förhandling, men jag tycker det är hyckleri och dubbelmoral.
Framförallt är det omöjligt för en småföretagare att förhålla sig till detta. Han är hela tiden beroende av fackets GODA VILJA. Inga tydliga spelregler, inga klara förutsättningar för sin verksamhet.

DET är otrygghet, både för arbetsgivaren OCH framförallt för arbetstagarna !

Inga kommentarer: