lördag, augusti 11, 2007

På tal om direktörernas feta löner

Du äger ett företag. Ett litet, litet företag med 3-4 anställda som succesivt ökar till 15-20 anställda.

Det har tagit dig 10-tals år att komma dit du är idag. Många långa år med tonfisk och pasta som stående inslag på menyn. Många långa år med ont i magen i slutet på månaden när du ska se om pengarna räcker till hyran. Många långa år där du jobbade dubbla skift för att klara av de åtagande du hade tagit dig an. Många långa år med ständig oro om du får behålla dina kunder. Många långa år med ett ständigt jagande av nya uppdrag för att få verksamheten att gå runt.

SÅ... äntligen börjar det lossna. Verksamheten börjar generera ett resultat som gör att du vågar anställa. DET är ett jättestort steg för en småföretagare och ett kvitto på att allt det slit som du lagt ned på ditt företag har varit värt mödan.

Nu börjar en nytt liv... som arbetsgivare. En arbetsgivare ska hålla sig ajour med alla de regler som gäller för sina arbetstagare. Arbetstidslagen, arbetsmiljölagen, lagen om anställningsskydd, kollektivavtal etc etc. Det finns hur många regler som helst att förhålla sig till. Det är en delikat uppgift att kunna dessa och dessutom hålla sig ajuor med vilka förändringar som gäller samtidigt som man, tillsammans med sina nya medarbetare, måste finnas kvar "på golvet" för att verksamheten ska fortsätta gå runt.

En småföretagare har givetvis inte råd med någon administrativ personal. En småföretagare är både arbetare, VD, Personalchef, Kvalitetschef, Produktionschef och Arbetsledare på en gång. En småföretagare ska ta sig an ev reklamationer samtidigt som han ska ha koll på och upprätta sjukstatistik och genomföra rehabiliteringsutredning, sköta löneutbetalningarna och annat smått och gott.

Vad jag menar med detta är egentligen inte att man ska tycka synd om småföretagaren, även om jag faktiskt gör det många gånger, utan att man ska försöka sätta sig in i hans roll och se på saker och ting från hans perspektiv.

Det borde vara självklart att DU t.ex. får bestämma vem och vilka som ska jobba på DITT företag. Det borde vara självklart att om orderingången minskar och du måste göra dig av med folk att DU ska få bestämma vilka som ska få vara kvar.

Tyvärr så får du inte bestämma detta själv. Tyvärr så finns det regler som gör att du inte kan fatta dessa beslut själv. Även om du läser in dig på reglerna och försöker följa dem så är det ändå inte säkert att facket vill ha det på exakt det sättet. Du är beroende av facket goda vilja...

Inga kommentarer: