fredag, september 30, 2005

Har hon blivit helt galen?

- "Det är skrämmande att inte Anna Linds mördare fick ordentlig hjälp för sina psykiska besvär då han sökte hjälp. Då kanske det inte hade hänt?"

- "Det är tragiskt att "Olle i svängen" inte kan jobba och bidra som alla vi andra pga att han är psykiskt sjuk. Nu måste han leva på samhället, på våra skattepengar."

- "Vad konstig hon är, vad konstigt hon beter sig. Har hon blivit knäpp? Har hon blvit helt galen eller vad är det frågan om? Bäst att gå undan, så ringer vi polisen istället"

Jag trodde faktiskt att insikten och förståelsen för psykiskt sjukdom hade blivit bättre i vårt land på senare tid, men så är det nog inte iallafall.
Man hör ofta kommentarer från vanliga människor i stil med citaten ovan, vilket ju kanske borde göra oss mer hoppfulla?

Men jag är inte mer hoppfull nu, än vad jag var för 15 år sedan. Trots att man pratar som OM man förstod och accepterade psykisk sjukdom, så lyser sanningen och den fördömmande attityd som alltid har funnits, igenom. När det väl gäller så försvinner förståelsen och empatin. När någon visar symtom på att må psykiskt dåligt så ratas personen och blir helt ignorerad.

Det finns så otroligt mycket fördommar, det finns så otroligt mycket feghet hos vanliga människor som gör att politikerna med gott samvete kan prioritera bort resurser till psykiskt sjuka, trots att dom i valtider gärna pratar vitt och brett om hur viktigt det är att ge tillräckliga resurser till dessa människor. Psykiskt sjuka människor protesterar nämligen inte, för dom orkar inte, eller vågar inte. Dom skäms för sig själva. Dom är inte "normala".

Psykiskt sjuka behandlas som något som katten släpat in !

"Svensson" måste lära sig att psykisk sjukdom kan drabba vem som helst, oavsett klasstillhärighet, oavsett uppväxtförhållanden, vem som helst... till och med Svensson själv.

Politikerna måste inse att samhället har mycket att tjäna på att tillsätta resurser till dessa grupper så att man på ett tidigt stadium kan fånga in människor med mentala problem så att de inte "hinner" utveckla grav psykisk sjukdom.

Sjukvården måste skärpa sina rutiner gentemot anhöriga och ta vara på deras kunskaper för att underlätta och förbättra behandlingen av den sjuke... på ett så tidigt stadium som möjligt.

För att inte tala om vad de behandlande läkarna borde...

1 kommentar:

Anonym sa...

Jag håller helt med dig. Ofta är kvinnors psykiska besvär lättare att hantera. Det är som om det ingår i rollen av att vara kvinna och psykiskt skör. Det brukar vara tvärtom. Män som blir psykiskt sjuka återhämtar sig sällan till ett fullt normalt liv. Det ingår inte i rollen. Känner däremot till flera kvinnor som har varit sjuka och gått tillbaka till ett normalt liv.
Anna Linds Mördare hade nog aldrig begått mord om han fått vård i tid.
Crister Petterson hade kanske blivit skådespelare på riktigt...