onsdag, oktober 19, 2005

Grymhet utan gräns

Läser just nu "Utan nåd - grymhet utan gräns", en bok av Pelle Svensson, fd försvarsadvokat. Han berättar om trippelmordet i Åmsele. Den bisarra sanningen om mordnatten då Juha Valjakkala brutalt mördade familjen Nilsson, pappan, mamman och deras son Fredrik 15 år. Hur han tvingade ner både pappan och pojken på knä och dödade dom med ett skott i huvudet från ett par meters håll, med ett avsågat hagelgevär. Hur han senare slog ihjäl mamman som råkade komma till området efter hon hört de två skotten och anat det värsta.

Upprinnelsen till denna tragiska händelse är en cykelstöld. Juha och hans flickvän själ en cykel och råkar hitta den hos familjen Nilsson. Fredrik 15 år, som varit på sin första ungdomsdans råkar vara vaken där på natten, kl 02.00, och upptäcker "tyvärr" tjuvarna och springer in och väcker pappan. Pappan och sonen hoppar in i bilen och förföljer tjuvarna. Efter några kilometer hittar dom cykeln men nöjer sig inte med detta utan fortsätter letandet i syfte att fånga in tjuvarna.

De trodde ju bara det var en simpel cykeltjuv... Inte en bestialisk mördare...

Den stora frågan Pelle Svensson ställer till läsaren och säg själv är: Ska de värsta brottslingarna som dömts till livstids fängelse kunna få nåd? Kan vi nånsin förlåta det oförlåtliga?

Inga kommentarer: