lördag, september 08, 2007

Folkpartiets landsmöte 2007

Jag sitter och kollar på Folkpartiets landsmöte på webben. De har just nu avslutat debatten om arbetsrätten. Där fanns många olika viljor inom partiet. Många skrev upp sig på talarlistan, så många att man kom överens om att sätta streck i debatten?!? Varför har jag ingen aning om och förmodligen inte de heller för det var många som protesterade högljutt.

Hur gick debatten då? Vissa deltagare lät till och med som större LAS-kramare än både vänstern och sossarna brukar göra. Men det fanns också många kloka åsikter om att man som jag vill ha en ordentlig översyn av de arbetsrättsliga reglerna för att underlätta för småföretagarna och stärka tillväxten i sverige.

Man måste bland annat ändra turordningsreglerna så att arbetsgivarna, i samband med arbetsbrist, i högre grad själva får bestämma vem som ska få arbeta kvar på företaget. När det blir tal om arbetsbrist är situationen ofta den att företaget går lite knackigt med minskad orderingång och dåliga resultat som följd. Då är det oerhört viktigt att de som blir kvar verkligen är de som kan prestera bra och i pressade situationer med mycket stress kunna hantera svåra arbetsuppgifter. Det är helt enkelt viktigt att arbetsgivaren får behålla de duktigaste medarbetarna i laget. Alternativet är kanske att alla blir utan arbete, dvs företaget går i konkurs.

Idag konkurrerar man med hela världen även som småföretagare. Vi har länge pratat om att det är viktigt att anpassa sig och hänga med i den nya globaliseringen, men när det kommer till arbetsrätten så är det få människor som kan se ett samband eller som förstår situationen för den lille småföretagaren.

Storföretagen har helt andra förutsättningar och kan förhålla sig till de arbetsrättsliga reglerna på ett helt annat sätt. De har råd att avsätta stora resurser på personalmän med stor kunskap som kan sitta i ständiga förhandlingar och konstruera fiffiga lösningar för företagets bästa. Man kommer helt enkelt överens med facken att frångå reglerna.

Har du gott om pengar och betalar bra så kan du få bort vem helst du vill. Det är en helt annan verklighet än den verklighet de flesta små och medelstora företag befinner sig i.

Se till att förbättra arbetsrätten NU...

Inga kommentarer: